Відділення відновної хірургії та реабілітації кисті

Про відділення

 

Пріоритетність:

Перше в Україні спеціалізованне відділення з надання допомоги хворим з ушкодженнями, захворюваннями кисті та їх наслідками.

 

Структура: 

  • стаціонар на 40 ліжок;
  • цілодобовий ургентаж (прийом хворих зі свіжою травмою);
  • кабінет амбулаторно-поліклінічного лікувально-консультативного прийому хворих з патологією кисті;

 

Напрямки роботи:

  • консультативно-діагностична;
  • реабілітаційна;
  • лікувально-профілактична;
  • організаційно-методична;
  • науково-практична;
  • навчальна.

 

Регіон курації: 

Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська області та ін.

 

Обсяг роботи (щорічно):

  • більше 2500 консультацій;
  • більше 1400 оперативних втручань;
  • близько 3000 пролікованих пацієнтів.

 

 

Історія створення і розвитку

У Дніпропетровському регіоні з його розвиненою металургійною, гірничо-рудної і машинобудівної промисловістю травматизм кисті зі значним ступенем втрати працездатності та високим виходом на інвалідність уже в 60-ті роки минулого століття спонукав до пошуків нових організаційно-методичних підходів до лікування цієї патології.

Вперше питання про створення в Україні спеціалізованого відділення з лікування патології кисті було піднято з ініціативи професора Юрія Юлійовича Колонтая (Дніпропетровськ) на 1-й Республіканській науково-практичній конференції з профілактики травматизму в гірничо-рудної промисловості та лікування наслідків травм (Дніпропетровськ - Кривий Ріг, 1971р.), проведеної під егідою міністерств охорони здоров'я і чорної металургії УРСР, один із пунктів рішення якої був наступним: «Просити Дніпропетровський обласний відділ охорони здоров'я в 1971 році відкрити відділення хірургії кисті в Дніпропетровську для реабілітації та лікування пошкоджень кисті у гірників і металургів».

На початку 1974 року в м Дніпропетровську в складі міської лікарні № 2 було виділено 20 спеціалізованих ліжок для госпіталізації хворих з відкритими важкими ушкодженнями кисті. Другим кроком по становленню хірургії кисті в Україні стали рекомендації VII з'їзду травматологів-ортопедів України (Харків, 1975 г.) з проблеми лікування ушкоджень кисті:

  1. Організувати у всіх великих промислових містах республіки спеціалізовані відділення для лікування пошкоджень і захворювань кисті.
  2. На кафедрах в інститутах удосконалення лікарів при викладанні травматології та ортопедії розширити обсяг викладання з питань лікування ушкоджень кисті.
  3. Вважати за доцільне організацію в Україні методичного центру по проблемі патології кисті.
  4. Доручити Харківському інституту ортопедії і травматології, кафедрі травматології та ортопедії Дніпропетровського медичного інституту (зав. - проф. Ю.Ю. Колонтай) розробку методичних рекомендацій по лікуванню відкритих поєднаних пошкоджень кисті.
  5. Рекомендувати проводити хірургічну обробку і подальше лікування важкої травми кисті в умовах стаціонарів.

03.06.1977 проф. Ю.Ю. Колонтай, обґрунтовуючи необхідність організації спеціалізованого відділення, стверджував: «Досвід показав, що проведення висококваліфікованого лікування, створення наступності в цій категорії хворих, можливо лише при наявності спеціалізованого відділення кисті, яке може взяти на себе організаційні, методичні та реабілітаційні заходи, пов'язані з відновленням такого органу праці, яким є кисть ... Назріла гостра необхідність відкриття в Дніпропетровську спеціалізованого відділення кисті ... »

18.03.1981 був виданий наказ МОЗ УРСР №154 «Про організацію в м Дніпропетровську Республіканського лікувально-профілактичного центру з надання допомоги хворим з ушкодженнями та захворюваннями кисті». На жаль, організаційно-економічні проблеми у виконанні цього наказу внесли свої корективи, як в терміни, так і в масштаби його реалізації. 2 серпня 1982 на базі Дніпропетровської міської клінічної лікарні № 2 було відкрито відділення хірургії кисті на 40 ліжок з функціями обласного центру.

Першим завідувачем став учень проф. Ю.Ю. Колонтая к.м.н. А.М. Гулай. У відділенні з перших днів працювали лікар М.В. Бєляєв, клінічний ординатор С.І. Білий. Куратором від кафедри була асистент Н.Д. Головаха. В подальшому в відділенні працювали ас. Науменко Л. Ю., лікарі Д.Г. Карагодин, С.А. Жорняк, А.А.Ясак., С.А. Данилов, А.П. Григорук.

Уже в 1984 році плідна робота центру дозволила на міжрайонної науково-практичної конференції з профілактики сільськогосподарського травматизму і лікування наслідків травм (м Верхньодніпровськ) за участю фахівців Київського НДІ ортопедії (Я.Б. Куценок, Н.С. Костін, А.М. Палатний, Я.Л. Заманський, Є.П. Пашков), Харківського НДІ ортопедії і травматолгіі ім. Ситенка (проф. М.В. Андрусон, проф. М.І. Куліш, д.м.н. В.Я. Моськин, В.А. Філіпенко, Р.Н. Мезенцева та ін.), ДІВЕТІНа (С. Ф. Васильєв, Е.В.Нор, С.Д. Дорогань і ін.) в ряді доповідей викласти перший досвід лікування хворих в спеціалізованому центрі.

У жовтні 1985 року з ініціативи Дніпропетровського центра хірургії кисті був проведений перший в Україні монотематический обласний семінар «Лікування пошкоджень кисті та їх наслідків» (м.Дніпропетровськ). 01.08.1986 р, з огляду на зростаючий обсяг лікувального навантаження і з метою поліпшення матеріальної бази, центр переведен в міську клінічну лікарню №16 м.Дніпропетровська, де розташовується по теперішній час, та має назву Відділення відновної хірургії та реабілітації кисті.

Набутий досвід, кваліфіковане ефективне лікування хворих незабаром обгрунтували необхідність розширення сфери діяльності центру на інші регіони України. 27.01.1988 р Наказом МОЗ УРСР № 17 Дніпропетровський центр хірургії кисті реорганізовано в міжобласній науково-практичний з включенням в регіон курації Кіровоградської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Науковим керівником призначений проф. Ю.Ю. Колонтай.

У 1991 році вперше в історії розвитку хірургії кисті в Україні співробітники центру проф. Ю.Ю. Колонтай, доцент Л.Ю. Науменко, к.мед.н. А.М. Гулай в складі групи авторів удостоєні Державної премії УРСР 1990р. за цикл робіт: «Організація хірургічної допомоги, розробка та впровадження нових методів лікування пошкоджень і захворювань кисті в Українській РСР».

У 1992 році на базі Дніпропетровського центру відбулася перша всеукраїнська з міжнародною участю науково - практична конференція з хірургії кисті «Травма кисті: первинна допомога і реабілітація хворих», в якій взяли участь 137 делегатів з України, Росії, Білорусії.

В подальшому з ініціативи МЦХК проводилися наступні конференції з хірургії кисті: в 1998р. - науково - практична «Сучасні аспекти лікування пошкоджень кісті та їх НАСЛІДКІВ»; в 2000 р. - перша регіональна організаційно - методична, присвячена 75 - річчю Ю.Ю. Колонтая; в 2007 і 2012 рр - друга і третя регіональні організаційно-методичні «Проблемні питання лікування захворювань та пошкоджень кісті в СУЧАСНИХ умовах», присвячені 25- і 30-річчю МЦХК м.Дніпропетровська.

За матеріалами центру захищено 1 докторську (Л.Ю. Науменко) і 5 кандидатських дисертацій (Л.Ю. Науменко, Н.Д. Головаха, С.І. Білий, Ф.А. Милославський, Р.І. Дараган). Наукові розробки та публікації співробітників центру відомі в Україні та за її межами. Вони включають:

  • винаходів - 42;
  • наукові публікації - більше 600;
  • інформаційні листи та методичні посібники - 4;
  • монографії - 4.

На базі центру проходять навчання студенти і лікарі-інтерни ДДМУ, курси інформації і стажування з лікування патології кисті лікарі прикріпленого регіону та інших областей України. Після А.М. Гулая Центром завідували доц. Л.Ю. Науменко, к.м.н. Н.Д. Головаха, к.м.н. С.І. Білий, к.м.н. Р.І. Дараган (з 2020 року до теперішнього часу).

На даний час Міжобласной Центр Хірургії Кисті перийменованно у Відділення відновної хірургії та реабілітації кисті, штатний склад відділення налічує 16 співробітників. Лікарський колектив представляють висококваліфіковані фахівці: Р.В. Кудлай, А.В.Терещенко, І.А. Кондрашова та творча молодь  -   В.Є. Поклонов , А.І.Скляр та інші. На базі відділення надає допомогу пацієнтам та підтримку молодим спеціалістам доцент, к.мед.н. В.М. Хомяков.

Співробітники відділення досконало володіють сучасними методами реконструктивно - відновної та пластичної хірургії, необхідними для ефективного надання висококваліфікованої медичної допомоги хворим з травмами, захворюваннями кисті та їх наслідками. Щорічно в ньому виконується понад 1400 оперативних втручань, проходять лікування близько 3000 хворих. Це пацієнти не тільки м. Дніпро і підшефних областей, а й жителі інших регіонів України та зарубіжжя.

 

Працівники (фахівці)

Дараган Руслан Іванович

Завідувач відділення, лікар травматолог - ортопед вищої категорії, кандидат медичних наук.

Спеціалізація з хірургії кисті з 1994 року.

Основні науково - практичні пріоритети:

- реконструктивно - відновне лікування ушкоджень сухожиль кисті та пальців і їх наслідків;

- реконструктивно - відновне лікування ушкоджень нервів верхньої кінцівки їх наслідків;

- пластична хірургія кисті;

- мікрохірургія.

Кудлай Роман Вікторович

Лікар травматолог - ортопед вищої категорії.

Спеціалізація з хірургії кисті з 2001 року.

Основні науково-практичні пріоритети:

- невідкладна хірургія кисті;

- мікрохірургія;

- комплексна реабілітація хворих з посттравматичними дефектами, деформаціями і контрактурами пальців і кисті.

Терещенко Артем Вікторович

Лікар травматолог-ортопед вищої категорії

Спеціалізація з хірургії кисті з 2007 року.

Основні науково-практичні пріоритети:

- невідкладна хірургія кисті;

- мікрохірургія;

- лікування пошкоджень нервів передпліччя і кисті та їх наслідків.

Поклонов Вячеслав Євгенович

Лікар травматолог – ортопед по наданню екстренної медичної допомоги.

 

Скляр Анастасія Ігорівна

Лікар травматолог – ортопед по наданню екстренної медичної допомоги та лікар спеціалізованого консультативно-діагностичного прийому.

Кондрашова Ірина Анатоліївна

Лікар травматолог - ортопед.

Фахівці Відділення відновної хірургії та реабілітації кисті

Зліва направо: Бойко Марина Георгіївна, Кондрашова Ірина Анатоліївна, Дараган Руслан Іванович, Терещенко Артем Вікторович, Кудлай Роман Вікторович

 

Показання та порядок госпіталізації.

Ургентна (невідкладна)

Госпіталізація постраждалих з травмами кисті проводиться цілодобово за показаннями (див. нижче).

Показання для госпіталізації в ургентному (невідкладному) порядку:

1. Рани н/3 передпліччя, кисті і пальців з дефектом шкірних покривів, які супроводжуються дефектами м'яких тканин і вимагають виконання різних видів шкірної пластики.

2. Пошкодження передпліччя і кисті з субкомпенсованим порушенням периферичного кровообігу, які потребують лікування явищ ішемії в умовах стаціонару.

3. Пошкодження сухожиль згиначів і розгиначів 2-х і більше пальців кисті, а також зазначені нижче ізольовані пошкодження:

   - на рівні першого пальця;

   - сухожиль згиначів на рівні "критичної" зони;

   - розгиначів на рівні передпліччя, зап'ястя, міжфалангових суглобів.

4. Пошкодження ліктьового, серединного або променевого нерва і їх гілок на рівні нижньої третини передпліччя і кисті.

5. Переломи зі зміщенням двох або більше п'ясткових кісток, фаланг пальців, а також ізольовані 1 п'ясткової кістки, фаланг 1 пальця, кісток зап'ястя, які потребують вправлення і репозиції відкритим шляхом, а також нестабільні і внутрішньосуглобові переломи і вивихи.

6. Сторонні тіла кисті і передпліччя, локалізовані в області функціонально важливих структур.

7. Повні або неповні травматичні ампутації кисті або пальців (з доставкою ампутованих сегментів в умовах стерильності та гіпотермії).

8. Важкі поєднані і комбіновані поранення, які включають пошкодження вище зазначених структур.

9. Вогнепальні (кульові і мінно-вибухові) поранення кисті та передпліччя.

10. Синдроми тривалого позиційного здавлення передпліччя і кисті (компартмент - синдром).

11. Кріотравма (за погодженням).

 

Планова

Госпіталізація хворих із захворюваннями та наслідками травм кисті здійснюється після попереднього консультативного огляду співробітниками відділення (див. Консультації) і обстеження.

Показання для госпіталізації в плановому порядку:

1. Рани з грануляціями, які потребують пластики дефектів шкірних покривів.

2. Стійкі артро-, міо-, тено-, десмо-, дерматогенні сгинально-розгинальні контрактури пальців і кисті, що призводять контрактури 1 пальця, контрактура Фолькмана.

3. Пошкодження сухожиль згиначів і розгиначів кисті і пальців (несвіжі і застарілі).

4. Ізольовані і поєднані пошкодження ліктьового, серединного і променевого нервів і їх гілок на рівні передпліччя і кисті.

5. Нейрогенні деформації кисті і пальців.

6. Переломи, переломовивихи (з неусунутим зміщенням, неправильно зрощені, незрощені), несправжні суглоби (на рівні зап'ястя, кисті і пальців).

7. Первинно не видалені сторонні тіла кисті, а також олеогранулеми.

8. Порочні кукси кисті і пальців.

9. Придбані дефекти і деформації кисті.

10. Вроджені деформації і аномалії розвитку кисті.

11. Пухлини і пухлиноподібні утворення передпліччя, кисті і пальців, а також диспластичні поразки скелета кисті.

12. Захворювання кисті нейро- і дегенеративно - дистрофічного характеру:

      • контрактура Дюпюітрена;

      • канальні синдроми:

         o синдром карпального каналу;

         o синдром каналу Гійона;

         o стенозирующий лігаментит (хвороба Нотта);

      • асептичний некроз півмісяцевої кістки (хвороба Кінбека);

      • асептичний некроз човноподібної кістки;

      • інші.

13. Деформації кисті ревматоїдного характеру. 

14. Для проведення складних діагностичних обстежень в динаміці. 

 

Протипоказаннями до госпіталізації в відділення є гострі і хронічні гнійно - запальні захворювання кисті. У разі цієї патології хворі при наявності показань направляються для консультації в відділення відразу після купірування цих процесів.

 

 

Контакти відділення:

 

Тел: +38(098)768-67-97

E-mail: handcenter_dp@i.ua